Држава Србија више није уточиште за криминалце
Newspic470

Регионална конференција о сарадњи у борби против организованог криминала у југоисточној Европи

Београд - У Србији је прекинута веза између политичких структура и организованог криминала, што је била карактеристика српског друштва деведесетих, рекао је јуче председник Србије Борис Тадић на отварању регионалне конференције „Изазови и достигнућа регионалне и транснационалне сарадње у борби против организованог криминала на подручју југоисточне Европе" у Палати Србије.

- Ми смо ратници против организованог криминала - поручио је Тадић, додавши да регионална сарадња у борби против организованог криминала има највећи стратегијски значај, као и да Србија жели да пружи подршку свима који желе да учествују у тој борби. Према његовој оцени, пуна одлучност у борби против организованог криминала манифестована је тек после формирања последње владе, а организовани криминал веома добро зна да у Србији данас може наићи само на непријатељство и системски рат. Тадић је указао и да организовани криминал у питање доводи основу демократских друштава, због чега је нужно да у тој борби координисано учествују све политичке и безбедносне институције. Он је додао и да су кључни шефови организованих криминалних група у Србији данас или у затвору, или су осуђени или су побегли на друге сигурније локације, јер „Србија више није сигурно уточиште за криминалце". Тадић је оценио и да је први одлучујући ударац организованом криминалу у Србији задат међународном акцијом „Балкански ратник", а други ударац успешном применом Закона о одузимању имовине стечене кривичним делом.

Министарка правде Снежана Маловић оценила је да државе у региону на деловање организованог криминала треба да одговоре сарадњом и заједничком визијом како би друштво било безбедније, а мафија у дефанзиви.

- То је и наша обавеза коју имамо према свим грађанима света, јер криминал и тероризам убијају без резерве све, не обазирући се на старосну доб, националност или пол - нагласила је министарка правде. Она је истакла да криминал поприма друге, нове, комплексније форме деловања, додавши да се на те изазове мора понудити нови одговор, садржан у идеји стварања регионалног налога за хапшење.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да национална стратегија Србије и високо постављени стандарди у борби против организованог криминала гарантују да ће Србија бити поуздан партнер земљама у региону.

- Свака земља за себе води битку против свих видова организованог криминала, а нарочиту пажњу придајемо организованом криминалу. Јасно је да је регионална сарадња најуспешнији вид борбе против организованог криминала - истакао је Дачић.

Организатори дводневне конференције су Светска банка, Европска унија и Савет Европе, као и Мисија ОЕБС у Београду.

Датум: 29.11.2011.