Мерморандум о сарадњи
Tuzilastvo 4

Меморандум о разумевању потписали су Републички јавни тужилац, Загорка Доловац, председница НВО „Астра", Марија Анђелковић и партнер меморандума, његова екселенција г-дин Fransoa Xavier Deniau.

Први човек амбасаде Француске у нашој земљи, након закључења споразума, изјавио је: „Веома се радујем што су Републичко јавно тужилаштво и НВО „Астра" одлучили да озваниче сарадњу како би повећали ефикасност у раду и унапредили заштиту жртава трговине људима у судским поступцима".

Загорка Доловац, Републички јавни тужилац захвалила се амбасади Француске на пруженој подршци и обећала да ће српско тужилаштво наставити да буде партнер свих институција и организација које се боре против трговине људима.

Председница „Астре" истакла је да је ово први споразум који се потписује између једне невладине организације и правосудне институције, нагласивши да је закључење овог меморандума значајан корак напред за Републику Србију, не само у сарадњи са цивилним сектором, већ и успостављању међусекторске сарадње свих актера који су укључени у сузбијање трговине људима и бригу о жртвама овог кривичног дела.

О значају овог споразума говорио је и шеф делегације Европске Уније у Србији, г-дин Vincent Degert. Он је изразио свест о проблемима везаним за проблем трговине људима који су актуелни у нашој земљи. „Јако је важно да се Србија као кандидат за чланство у ЕУ залаже за борбу против трговине људима, али  да се то залагање покаже у раду кроз број пресуда и тежину казни досуђених починиоцима, закључио је г-дин Degert".

Потписници споразума уверени су да ће међусобном сарадњом успети да допринесу решавању бројних проблема на случајевима трговине људима. Циљ је побољшање положаја и заштите права жртава на суду, али ће се радити и на доследном кривичном гоњењу, те упознавању свих запослених у правосудним органима о специфичностима проблема трговине људима.

Датум: 17.09.2012.