Оснива се Служба за подршку жртвама и сведоцима
182760

БЕОГРАД - Републичко јавно тужилаштво и Виктимолошко друштво Србије закључили су данас, под покровитељством Амбасаде Велике Британије, Меморандум о разумевању и сарадњи у циљу унапређења положаја жртава и сведока кривицних дела у кривичном поступку.

 

Меморандум су потписали републички јавни тужилац Загорка Доловац и председник Виктимолошког друштва Слободан Савић. Потписивању је присуствовао помоћник министра правде Чедомир Бацковић, као и амбасадор Велике Британије Денис Клиф са члановима делегације. 

Том приликом Доловац је указала да се на овај начин обележава Дан жртава кривичних дела 22. фебруар, подсећајући да је 2013. године на иницијативу Државног већа тужилаца на чијем је челу, уз подршку Амбасаде Велике Британије почела са радом Служба за информисање оштећених лица и сведока у Вишем јавном тужилаштву.

 

Служба је у првој фази пружала информације жртвама и сведоцима о њиховим правима у кривичном поступку путем брошуре, телефонске и електронске комуникације, напоменула је Доловац и додала да је план да се у наредној фази Служба развије у Службу за подршку оштећеним лицима и сведоцима.


 


Та служба ће, како је навела, бити задужена да жртвама и сведоцима помогне да приступе услугама правне, психолошке, медицинске и друге помоћи које су им потребне да превазићу последице кривичног дела и да консртруктивно учествују у кривичном поступку.

 

Служба за подршку оштећеним лицима и сведоцима, ће осим у Београду, бити основана и при јавним тужилаштвима у Новом Саду , Нишу и Крагујевцу, напоменула је Републички тужилац.

"Жеља нам је да се у први план стави жртва кривичног дела и да се уложе максимални напори да се помогне овим лицима, јер се иза имена оштећених налазе људи, наши суграђани, са именима и презименима, болом, губитком и штетом коју морамо разумети и као државни органи им помоћи да своје интересе и права максимално остваре у кривичном поступку", поручила је Доловац.

 

Амбасадор Велике Британије указао је да помоћ жртвама и сведоцима криминала није само стандард који Србија испуњава на путу ка Европској унији, већ да је то пре свега могућност грађана Србије да им правда и институције правосудног система буду доступне и да раде у њихову корист.


"Као земља која снажно подржава чланство Србије у ЕУ, Велика Британија је свесна великих напора који су потребни да Србија уложи, зато ће пружити велику подршку свим реформама у кључним процесима владавине права", рекао је Клиф.


 


Он је указао да ове године Велика Британија обележава 800 година од усвајања Велике повеље слобода (Магна Царта Либертатум), и да тај важан докумнет за европску правду и друштвену историју подсећа на основе моредне државе - одговорност и поделу власти и изразио задовољство што ће петочлана делегација Србије учествовати на глобалном правном самиту који ће се тим поводом одржати у Лондону.

"Британска амбасада и ја наставићемо да подржавамо реформске процесе и иницијативе у области владавине права", поручио је Клиф и нап[оменуо да језадовољан радом на пројетку Службе за помоћ свеодцима и жртвама кримнинала.

 

Председник Виктимолошког друштва рекао је да потписивање меморандума представља за то друштво велико признање које му су одали РЈТ у сарадњи са организацијом "Агенција консалтинг" из Велике Британије и Амбасада Велике Бртираније.

"Сматрам да је Виктимолошко друштво Сбије, које је основано 1997. године, својим ентузијазмом и дугогодишњим радом на пољу заштите жртава овакво признање и оправдало и заслужило", рекао је Савић.

 

Он је истакао да је поред адекватног санкционисања извршица кривичних дела изузетно значајно и пружање помоћи и подршке лицима која су на различите начине тим кривичним делима оштећена у циљу отклања последица извршених кривичних дела, оснаживања оштећених лица и сведока да учествују у кривичном поступку као и спречавања њихове секундарне виктимизације.

Извор: Тањуг, Датум: 20.02.2015.

Последњи догађаји