Републички јавни тужилац у званичној посети Евроџаст-у
290621 1

Републички јавни тужилац Загорка Доловац одржала je данас, 28. јуна 2021 године, радни састанак са председником и потпредседником правосудне мреже за сарадњу Европске Уније ”Евроџаст”, господом Ладиславом Хамраном и Клаусом Мејер Кабријем, у оквиру прве редовне евалуације сарадње између Републике Србије и ”Евроџаст”-а, која се остварује на основу Споразума о сарадњи потписаног између овог важног тела Европске Уније и наше земље 12. новембра .2019. године.

Током састанка разговарано је о резултатима сарадње између јавног тужилаштва и других надлежних органа Републике Србије и Евроџаст-а, укључујући најважније успехе постигнуте у првих годину дана примене Споразума, као и о значају који заједнички рад са овом важном правосудном мрежом Европске уније има за квалитет и ефикасност међународне правне помоћи и борбу против транснационалног организиваног и другог тешког криминала. 

Републички јавни тужилац Загорка Доловац истакла је посвећеност Републичког јавног тужилаштва међународним тужилачким и правосудним односима, а  нарочито сарадњи са Евроџаст-ом, у ком циљу је 9. марта .2020. године у Евроџаст-у отворена Канцеларија тужиоца за везу Републике Србије, који је преузео своје дужности и остварује интензивну сарадњу са представницима земаља чланица Европске Уније и других земаља које учествују у раду ове мреже. 
Председник и потпредседник ”Евроџаст”’а су оценили да је сарадња јавног тужилаштва и правосуђа Србије и ”Евроџаст”-а била изузетно успешна, упркос епидемији Covid-19, и да је током 2020. године остварен пораст обима заједничког рада од 62.5 % у поређењу са 2019. годином, што даље сведочи о значају примене Споразума и његовој успешној примени. 

Републички јавни тужилац Загорка Доловац и председник Евроџаст-а Ладислав Хамран закључили су да ова званична посета и остварени резултати у протеклом периоду потврђују да Србија наставља да буде у самом врху држава са којима ”Евроџаст” има најинтензивнију сарадњу и изразили дубоко уверење да ће се ови успеси наставити и унапредити у будућности. 

Извор: РЈТ, Датум: 28.06.2021.

Последњи догађаји