Састанак Републичког јавног тужиоца са Федералним тужиоцем Краљевине Белгије
IMG 0637

15.06.2016. године Републички јавни тужилац, Загорка Доловац, одржала је у Београду састанак са са Федералним тужиоцем Краљевине Белгије, Фредериком ван Леувом.

На састанку је истакнуто да Републичко јавно тужилаштво Републике Србије и Федерално тужилаштво Краљевине Белгије остварују одличну сарадњу и да је блиска и директна сарадња на основу Меморандума о сарадњи из 2010. године између ових тужилаштава пример најбоље праксе у региону и Европи.

Републички јавни тужилац нагласила је да ће Републичко јавно тужилаштво наставити да буде поуздан партнер Федералном тужилаштву Краљевине Белгије у борби против организованог криминала, тероризма, високотехнолошког криминала и других тешких облика транснационалног криминала.

Посебно је наглашено да је подршка Федералног тужилаштва Краљевине Белгије Републичком јавном тужилаштву изузетно значајна, како у борби против криминала, тако у процесу придруживања Европској Унији, с обзиром да теме организованог криминала, тероризма и међународне сарадње представљају кључне теме недавно усвојеног Акционог плана за Поглавље 24, чије отварање ће бити значајан корак Републике Србије на путу ка Европској Унији.

У току посете Федералног тужиоца и делегације Федералног тужилаштва Краљевине Белгије, одржни су и састанаци са Министром унутрашњих послова Републике Србије, господином Небојшом Стефановићем, као и председником Врховног касационог суда, господином Драгомиром Милојевићем, у којим приликама је, између осталог, потврђена добра сарадња у процесуирању кривичних дела и њихових извршилаца, као и значај међународне сарадње органа откривања, гоњења и судова.

Датум: 17.06.2016.