Састанак републичког јавног тужиоца са председником Евроџаст-а
11022 1

Републички јавни тужилац Загорка Доловац одржала је данас радни састанак са делегацијом институције Европске уније за брзу тужилачку и судску сарадњу „ЕУРОЏАСТ", коју је предводио председник „ЕУРОЏАСТ"-а, господин Ладислав Харман, коме је присуствовао и амбасадор Делегације Европске уније у Републици Србији, господин Емануеле Жиофре.


Поред разматрања редовних активности које Републичко јавно тужилаштво и „ЕУРОЏАСТ" имају у свакодневном раду, тема састанка је била и почетак пројекта Европске уније који је посвећен унапређењу прекограничне сарадње у области кривичноправног система на Западном Балкану под називом „ВБ КРИМ ЏАСТ". Циљ овог пројекта је јачање стратешке и оперативне сарадње између земаља Западног Балкана, као и јачање ових сарадњи са Европском унијом у борби против организованог криминала и тероризма коришћењем савремених алата и инструмената.


Овај пројекат Европске уније започиње своју прву имплементацију у Републици Србији управо због значајних резултата које је Републичко јавно тужилаштво постигло у сарадњи са „ЕУРОЏАСТ"'-ом, посебно путем представништва нашег највишег тужилаштва у седишту ове организације у Хагу, Краљевина Холандија.


Републички јавни тужилац Загорка Доловац је поновила решеност Републичког јавног тужилаштва да настави јачање заједничког рада са „ЕУРОЏАСТОМ"-ом изражавајући посебно задовољство што наведени пројекат започиње своју примену управо у Републици Србији, наглашавајући значај међународне сарадње као кључног фактора за правовремену, садржајну и успешну борбу против најтежих савремених облика криминала.

Извор: РЈТ, Датум: 03.10.2022.