Слични пропусти у истрагама убистава Даде Вујасиновић и Славка Ћурувије
Newspic453

Интервју: Загорка Доловац, републички јавни тужилац, говори за Данас о актуелним случајевима.
Аутор: Ивана Пејчић

Београд - Очекујем да ове недеље добијемо кривичну пријаву из полиције по којој ћемо ми приоритетно поступити. Постоје озбиљне индиције да су у случају Колубара извршене велике злоупотребе и да има елемената кривичног дела, каже за Данас Загорка Доловац, републички јавни тужилац, на питање да ли се може очекивати неки помак у истрази о злоупотребама у РБ Колубара, која је почела још 2008. Она додаје да на овакав закључак указују досад прикупљени подаци у преткривичном поступку.

- Подсетићу да је Тужилаштво од августа 2008. године у више наврата тражило од полиције прикупљање потребних информација и обавештења у циљу прикупљања доказа. Тврдим да ће сви за које се утврди да су учествовали у малверзацијама у Колубари бити процесуирани и кривично гоњени, наводи Доловац.

Има ли индиција да је Државна безбедност учествовала у убиству новинарке Дуге Радиславе Даде Вујасиновић? Да ли постоје индиције да је иза њеног убиства стајала држава? Да ли очекујете скори завршетак истраге?

- Бићу веома прецизна. Поново смо отворили истрагу и Тужилаштво је тада оквалификовало самоубиство као убиство. Сви вештаци из тог предмета су саслушани. У току је и саслушање нових сведока као и оних који су већ саслушани. Сви они би требало да помогну у откривању околности убиства новинарке и ту очекујем помаке. Незахвално је са моје позиције говорити има ли индиција да је то урадила тадашња Државна безбедност. Међутим, начин на који је рађен увиђај у случају Ћурувија указује на сличности у пропустима који су начињени у случајевима Даде и Ћурувије. Напоменућу да је тешко доћи до квалитетних доказа након 16 година.

Да ли ће и када оптужница против фолк певачице Светлане Цеце Ражнатовић бити подигнута? Зашто истрага толико дуго траје? Да ли је било политичког утицаја у овом случају?

- Истрага у том предмету је крајем прошле године проширена на бивше високе функционере ФК Обилића Јована Димитријевића и Драгишу Бинића. Они су током истражног поступка саслушавани као сведоци, да би након прикупљања одређених доказа о пословању ФК Обилића постали осумњичени. Проширење истраге било је неопходно у циљу комплетирања и заокруживања поступка против Светлане Ражнатовић, због тога што је реч о истом догађају. У вези са тим проширењем Димитријевић и Бинић саслушани су пред истражним судијом. Преостало је да се саслушају још неки сведоци и изврши суочење окривљене Светлане Ражнатовић са осталим окривљенима имајући у виду да им се искази разликују. Чим истражни судија оконча истрагу тужилаштво ће брзо донети одлуку у том предмету. Одлука тужилаштва биће заснована искључиво на закону и доказима и никаква врста притиска неће утицати на рад тужилаштва, нити ће ме поколебати. Можда се стекао утисак да постоји притисак на мене, али људи који су ме предложили на ово место знају да ни на какве компромисе нисам спремна.

Рекли сте да у приватизацији Луке Београд има елемената кривичног дела. Да ли се ускоро може очекивати покретање истраге и да ли сте добили обавештења од полиције о овој приватизацији?

- Још увек чекамо обавештења из полиције која смо затражили још прошле године. Тврдим да је Тужилаштво одлучно да се цео овај случај испита до краја, јер постоје основи сумње да је у конкретном предмету почињено кривично дело.

Недавно сте наредили ревизију случаја истражног судије Небојше Симеуновића. Да ли има индиција да је реч о убиству и на који начин?

- Надлежни тужилац увелико ради на предмету и очекујем да ћемо убрзо имати конкретне резултате. Јавност треба да буде свесна да је у време када је судија настрадао и ту било пропуста у истражним радњама. Чињеница је и да су рад на овом случају опструирали остаци претходног режима који су на разне начине стопирали расветљавање случаја.

Да ли се и када може очекивати коначни епилог у случају убиства гардиста на Топчидеру?

- Због изузетно великих пропуста приликом обављања увиђаја, фиксирању материјалних доказа чинимо све што је у нашој моћи да се открију починиоци. Смрт гардиста на Топчидеру тужилаштво је оквалификовало као убиство и спровођење појединих истражних радњи иде у смеру да се открију извршиоци тих убистава.

По ком принципу ће бити биран стални савет ДВТ и када ће се случајеви неизабраних тужилаца и заменика тужилаца наћи на дневном реду ДВТ? Колико очекујете тужилаца да буде враћено?

- Изборне радње за стални састав ДВТ већ су почеле и очекујем да ће он бити формиран до марта, како би поступак преиспитивања одлука донетих у децембру могао да отпочне већ у априлу. Сваки неизабрани тужилац и заменик биће позван пред комисију ДВТ, а читав поступак биће отворен и транспарентан. Циљ нам је да имамо тужилаштво по европским стандардима и стога све кораке које предузимамо радимо у сарадњи са Европском комисијом и другим релевантним међународним институцијама. Свакако, као и до сада у том поступку, биће консултована и струковна удружења, која су наш партнер, како би преиспитивање одлука било обављено што транспарентније и квалитетније. Једно од битних ставки у поступку избора сталног састава, која је уведена последњим изменама сета правосудних закона, јесте и могућност да поред колегијума тужилаштва, кандидате за стални састав може предложити и 15 тужилаца и заменика.

Не могу да лицитирам, али лично не очекујем да се врати велики број.

Да ли ће након отварања њихових случајева овог пута неизабрани тужиоци добити појединачна објашњења од ДВТ због евентуалног неизбора?

- Наравно. Читав поступак преиспитивања биће транспарентан и неизабрани кандидати биће позвани на разговор пред сталним саставом ДВТ, које ће и медији моћи да прате. Тако ће се током тог поступка јасно видети које је разлоге имао први сазив ДВТ када је одлучивао о избору тужилаца и заменика, али такође и друга страна моћи ће да изнесе своје аргументе.

Датум: 07.02.2011.