Републички јавни тужилац у радној посети Евроџаст-у
021222 1

Републички јавни тужилац Загорка Доловац, заједно са министром правде Мајом Поповић, борави у радној посети Евроџаст-у – ЕУ агенцији за кривичноправну сарадњу, у оквиру које је одржан састанак са председником Евроџаст-а, Ладиславом Хамраном, као и састанци са другим високим представницима Евроџаст-а. 

Током састанка са председником Евроџаст-а разговарано је о резултатима сарадње између јавног тужилаштва и других надлежних органа Републике Србије и Евроџаст-а, која се остварује на основу Споразума о сарадњи између овог важног тела Европске уније и наше земље потписаног 12. новембра 2019. године, укључујући успехе у борби против организованог и другог тешког криминала.

Истакнут је значај који сарадња са овом важном правосудном мрежом Европске уније има за квалитет и ефикасност међународне сарадње и борбу против транснационалног организованог и другог тешког криминала у Србији и Европи, с обзиром да наши представници кроз Евроџаст активно учествују у заједничким истражним тимовима и координираним акцијама са другим европским земљама и пружају и примају брзу међународну правну помоћ. 

Републички јавни тужилац Загорка Доловац истакла је посвећеност Републичког јавног тужилаштва сарадњи са Евроџаст-ом, у ком циљу је 9. марта 2020. године у Евроџаст-у отворена Канцеларија тужиоца за везу Републике Србије, који остварује интензивну сарадњу са представницима земаља чланица Европске уније и другим земљама које учествују у раду ове мреже. 

Учесници састанка констатовали су да је сарадња Републике Србије и Евроџаст-а квалитетна, ефикасна и плодоносна и да Србија наставља да буде у самом врху држава са којима Евроџаст има најинтензивнију сарадњу и изразили чврсто уверење да ће се ови успеси наставити и унапредити у будућности. 

Извор: РЈТ, Датум: 02.12.2022.

Најаве догађаја