"ГРОМ" УДАРИО 124 ДИЛЕРА, АКЦИЈА ЈОШ ТРАЈЕ
Newspic660v

Републички тужилац Загорка Доловац каже да су у акцији "Гром" приведена 124 осумњичена дилера наркотика, а заплењен је 21 килограм дроге. Где год постоје докази, водиће се кривични поступци, рекла је Доловац и поручила да је држава одлучна да се обрачуна са дилерима дроге. Селаковић: Полиција и Тужилаштво на висини задатка, надам се, биће и судови.

Током акције "Гром", која је спроведена на територији целе Србије, у само једном дану заплењен је 21 килограм наркотика, приведено је 124 лица, а притвор је одређен за њих 70, изјавила је данас републички тужилац Загорка Доловац, истичући да акција још траје.

"Полиција је по наредбама надлежних тужилаштава извршила претрес 900 локација и до сада је поднела кривичне пријаве против 180 лица. У наредних неколико дана биће поднето још стотинак кривичних пријава, па ће укупан број окривљених бити преко 270", рекла је Доловац.

Доловац је додала да је током акције извршено 310 заплена, укупно 21 килограм наркотика и велика количина оружја и муниције.

Током претреса полиција је у једном дану, између шест и 20 часова, пронашла укупно седам килограма хероина, пет килограма кокаина, открила једну лабораторију за производњу наркотика, рекла је Доловац.

Такође је привремено одузето 27 пиштоља, 16 пушака, један пушкомитраљез, четири бомбе, 525 грама пластичног екплозива и више од 1.000 комада муниције различитог калибра.

Доловац је истакла да је акција "Гром" спроведена на основу одлуке Бироа за координацију служби безбедности на територији целе Србије, како против појединаца, тако и против група.

"Реч је о крајње озбиљној решености државе да се обрачуна са дилерима дроге. Где год постоје докази, водиће се кривични поступци, а Тужилаштво ће тражити одређивање притвора и најстроже казне", рекла је Доловац.

Напомињући да је акција још у току, Доловац је оценила да она за сада тече ефикасно и да очекује добре резултате.

Доловац је прецизирала да је од укупног броја приведених, притвор на предлог Тужилаштва одређен за 70 лица.

На питање да ли су информације могле да процуре и да евентуално "велики играчи" избегну хапшење, републички тужилац је одбацила такву могућност истичући да је одлука о њеном покретању донета на Бироу, да је координисана максимално добро и да је било минимално простора за цурење информација.

Она је, међутим, истакла да ће, уколико се утврди да је било ко извршио кривично дело одавање службене тајне, бити процесуиран.

 

 

Извор: Танјуг (http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=112912);

Селаковић: Сви на висини задатка

Министар правде и државне управе и члан Бироа за координацију служби безбедности Никола Селаковић рекао је да кључна улога у акцији "Гром" припада Бироу и да је акцију иницирао први потпредседник владе и шеф Бироа Александар Вучић.

Министар правде је оценио да је у акцији полиција била на висини задатка, да је на завидном ниову радило и Тужилаштво и изразио наду да ће тако бити и са судовима.

"Ова акција је била и превентивна јер је држава послала јасну поруку да није сигурна кућа за криминалце и дилере", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да Јавно тужилаштво никада није имало овакву подршку извршне власти и Владе Србије у свом раду и подсетио да таква акција није спроведена скоро пет година, од "Мораве".

Селаковић међутим није могао да упореди резултате "Мораве" и "Грома", подсећајући да су поступци из раније акције сада већ, махом, правоснажно окончани, док ће се иницијални резултати најновије акције знати тек у наредних неколико дана.

Одговарајући на питање да ли се током акције дошло и до података о одбеглом наркобосу Дарку Шарићу, Селаковић је одговорио: "Немамо такав податак".

Министар је такође најавио да ће током 2014. године бити појачано тужилаштво, како "редовним, стручним појачањем", тако и запошљавањем економских и финансијских форензичара (вештака).

"Увешћемо и јединствен референтни број који ће се добијати од тренутка када свака радња буде заведена у полицији до окончања евентуалног кривичног поступка и на тај начин омогућити бољу координацију свих државних органа у размени података", рекао је Селаковић.

Прецизирао је да ће база података бити доступна институцијама као што су полиција, тужилаштво, пореска полиција, служба за прање новца.

Датум: 11.12.2013.

Најаве догађаја