Посетa Републичког јавног тужиоца Федералном тужилаштву Краљевине Белгије
News160719 1

Републички јавни тужилац Загорка Доловац, заједно са делегацијом Републичког јавног тужилаштва, борави у радној посети Федералном тужилаштву Краљевине Белгије у оквиру споразума о сарадњи ова два тужилаштва у области борбе против организованог и других тешких облика криминала.


Током посете Републички јавни тужилац је одржала састанке са Федералним тужиоцем Краљевине Белгије, господином Фредериком Ван Леувеом, као и са члановима Управног колегијума Федералног тужилаштва који су задужени за међународну сарадњу и борбу против организованог криминала. Федерални тужилац, господин Ван Леуве, је и овом приликом похвалио сарадњу коју наша два тужилаштва остварују и подржао рад Републичког јавног тужилаштва у правцу интеграција у институције за правосудну сарадњу Европске Уније.


Такође, Републички јавни тужилац Загорка Доловац је током састанка са главним тужиoцем града и области Антверпен разменила искуства и изазове са којима се тужилаштва Србије и ове области сусрећу у борби против кријумчарења опојних дрога, посебно кокаина, имајући у виду важност овог града као једне од највећих лука у Европи.


У склопу службене посете Републички јавни тужилац Загорка Доловац је присуствовала и радном састанку са руководиоцем и представницима Одељења за придруживање Републике Србије Европској Унији у оквиру Генералног директората за проширење, госпођом Катарином Вендт, као и са представницима Генералног директората за правосуће Европске Комисије. У току разговора наглашен је значај активности које Републичко јавно тужилаштво предузима у оквиру акционих планова у преговарачким поглављима 23 и 24, а посебно активности које се тичу учешћа јавног тужилаштва наше земље у раду мрежа за правосудну сарадњу Европске Уније као што су EUROJUST и EJN.

Извор: РЈТ, Датум: 11.07.2019.