Републички јавни тужилац на Европској конференцији тужилаца у Палерму
100522 3

Републички јавни тужилац, Загорка Доловац, боравила је на Европској конференцији тужилаца од 5-6 маја 2022. у Палерму, Италија, на позив Генералног тужиоца Италије, Ђовани Салвија.

Ова конференција, која се одржава у организацији Консулутативног већа европских тужилаца у оквиру председавања Италије Саветом Европе, окупља Генералне тужиоце и друге високе званице из преко 40 земаља Европе и других региона. Последњој сесији конференције, која је била посвећена комеморацији италијанским судијама Фалконеу, Морвилу и Борселину, погинулим у борби против мафије, присуствовао је и председник Италије, Серђо Матарела.

У току ове посете, Републички јавни тужилац одржала је раднe састанке са Генералним тужиоцем Италије, Ђованијем Салвијем, и новоименованим Тужиоцем за борбу против мафије, Ђованијем Мелилом, на којима је констатовано да тужилаштва Србије и Италије остварују одличну сарадњу у борби против организованог и озбиљног криминала, те је исказана заједничка спремност да се ова сарадња током ове године још више унапреди потписивањем оперативног споразума о сарадњи између врховних тужилаштава Србије и Италије, којим би се конкретизовале специфичне области директне сарадње између наших тужилаштава ради даљег унапређења резултата свих видова заједничке борбе против транснационалног и тешког криминала, имајући посебно при томе у виду најновије облике који укључују употребу напредних дигиталних технологија као средства или циља извршења кривичних дела од стране криминалаца.

С тим у вези, Генерални тужилац Италије Ђовани Салви је прихватио позив да посети Републичко јавно тужилаштво и Републику Србију приликом потписивања овог споразума.

Извор: РЈТ, Датум: 07.05.2022.