Састанак републичког јавног тужиоца са амбасадором ЕУ
170522 6

Републички јавни тужилац, Загорка Доловац, одржала је данас састанак са амбасадором и шефом делегације ЕУ у Републици Србији, господином Емануелом Жиофреом.

На састанку је разговарано о досадашњем току реформе правосуђа и јавног тужилаштва у Србији, очекивањима у ком правцу ће се реформа даље наставити и њеном значају за кључне области борбе против криминала, укључујући пре свега борбу против корупције, организованог криминала и других тешких облика криминалитета.

Похваљена је досадашња добра сарадња између Републичког јавног тужилаштва и институција за правосудну сарадњу ЕУ (Евроџаст-а), у оквиру које су постигнути видљиви и значајни успеси, а који могу бити пример за поступање и у другим предметима. 

Амбасадор Жиофре честитао је Србији на усвајању Уставне реформе за јачање правосуђа и истакао значај следећег корака израде и усвајања нових закона који би требало да буду израђени у оквиру професионалног, инклузивног и транспарентног процеса и у складу са препорукама Венецијанске комисије. Двоје саговорника разговарала су и о трендовима у процесуирању корупције и организованог криминала као и броју подигнутих оптужница.

Закључено је да ће Делегација ЕУ у Републици Србији и Републичко јавно тужилаштво заједнички наставити да јачају сарадњу и капацитете српског тужилаштва на основу најбољих искустава колега из Европске уније. 

Извор: РЈТ, Датум: 17.05.2022.