"GROM" UDARIO 124 DILERA, AKCIJA JOŠ TRAJE
Newspic660v

Republički tužilac Zagorka Dolovac kaže da su u akciji "Grom" privedena 124 osumnjičena dilera narkotika, a zaplenjen je 21 kilogram droge. Gde god postoje dokazi, vodiće se krivični postupci, rekla je Dolovac i poručila da je država odlučna da se obračuna sa dilerima droge. Selaković: Policija i Tužilaštvo na visini zadatka, nadam se, biće i sudovi.

Tokom akcije "Grom", koja je sprovedena na teritoriji cele Srbije, u samo jednom danu zaplenjen je 21 kilogram narkotika, privedeno je 124 lica, a pritvor je određen za njih 70, izjavila je danas republički tužilac Zagorka Dolovac, ističući da akcija još traje.

"Policija je po naredbama nadležnih tužilaštava izvršila pretres 900 lokacija i do sada je podnela krivične prijave protiv 180 lica. U narednih nekoliko dana biće podneto još stotinak krivičnih prijava, pa će ukupan broj okrivljenih biti preko 270", rekla je Dolovac.

Dolovac je dodala da je tokom akcije izvršeno 310 zaplena, ukupno 21 kilogram narkotika i velika količina oružja i municije.

Tokom pretresa policija je u jednom danu, između šest i 20 časova, pronašla ukupno sedam kilograma heroina, pet kilograma kokaina, otkrila jednu laboratoriju za proizvodnju narkotika, rekla je Dolovac.

Takođe je privremeno oduzeto 27 pištolja, 16 pušaka, jedan puškomitraljez, četiri bombe, 525 grama plastičnog ekploziva i više od 1.000 komada municije različitog kalibra.

Dolovac je istakla da je akcija "Grom" sprovedena na osnovu odluke Biroa za koordinaciju službi bezbednosti na teritoriji cele Srbije, kako protiv pojedinaca, tako i protiv grupa.

"Reč je o krajnje ozbiljnoj rešenosti države da se obračuna sa dilerima droge. Gde god postoje dokazi, vodiće se krivični postupci, a Tužilaštvo će tražiti određivanje pritvora i najstrože kazne", rekla je Dolovac.

Napominjući da je akcija još u toku, Dolovac je ocenila da ona za sada teče efikasno i da očekuje dobre rezultate.

Dolovac je precizirala da je od ukupnog broja privedenih, pritvor na predlog Tužilaštva određen za 70 lica.

Na pitanje da li su informacije mogle da procure i da eventualno "veliki igrači" izbegnu hapšenje, republički tužilac je odbacila takvu mogućnost ističući da je odluka o njenom pokretanju doneta na Birou, da je koordinisana maksimalno dobro i da je bilo minimalno prostora za curenje informacija.

Ona je, međutim, istakla da će, ukoliko se utvrdi da je bilo ko izvršio krivično delo odavanje službene tajne, biti procesuiran.

 

 

Izvor: Tanjug (http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=112912);

Selaković: Svi na visini zadatka

Ministar pravde i državne uprave i član Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Nikola Selaković rekao je da ključna uloga u akciji "Grom" pripada Birou i da je akciju inicirao prvi potpredsednik vlade i šef Biroa Aleksandar Vučić.

Ministar pravde je ocenio da je u akciji policija bila na visini zadatka, da je na zavidnom niovu radilo i Tužilaštvo i izrazio nadu da će tako biti i sa sudovima.

"Ova akcija je bila i preventivna jer je država poslala jasnu poruku da nije sigurna kuća za kriminalce i dilere", rekao je Selaković.

Selaković je istakao da Javno tužilaštvo nikada nije imalo ovakvu podršku izvršne vlasti i Vlade Srbije u svom radu i podsetio da takva akcija nije sprovedena skoro pet godina, od "Morave".

Selaković međutim nije mogao da uporedi rezultate "Morave" i "Groma", podsećajući da su postupci iz ranije akcije sada već, mahom, pravosnažno okončani, dok će se inicijalni rezultati najnovije akcije znati tek u narednih nekoliko dana.

Odgovarajući na pitanje da li se tokom akcije došlo i do podataka o odbeglom narkobosu Darku Šariću, Selaković je odgovorio: "Nemamo takav podatak".

Ministar je takođe najavio da će tokom 2014. godine biti pojačano tužilaštvo, kako "redovnim, stručnim pojačanjem", tako i zapošljavanjem ekonomskih i finansijskih forenzičara (veštaka).

"Uvešćemo i jedinstven referentni broj koji će se dobijati od trenutka kada svaka radnja bude zavedena u policiji do okončanja eventualnog krivičnog postupka i na taj način omogućiti bolju koordinaciju svih državnih organa u razmeni podataka", rekao je Selaković.

Precizirao je da će baza podataka biti dostupna institucijama kao što su policija, tužilaštvo, poreska policija, služba za pranje novca.

Datum: 11.12.2013.

Najave događaja