Država Srbija više nije utočište za kriminalce
Newspic470

Regionalna konferencija o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi

Beograd - U Srbiji je prekinuta veza između političkih struktura i organizovanog kriminala, što je bila karakteristika srpskog društva devedesetih, rekao je juče predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju regionalne konferencije „Izazovi i dostignuća regionalne i transnacionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala na području jugoistočne Evrope" u Palati Srbije.

- Mi smo ratnici protiv organizovanog kriminala - poručio je Tadić, dodavši da regionalna saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala ima najveći strategijski značaj, kao i da Srbija želi da pruži podršku svima koji žele da učestvuju u toj borbi. Prema njegovoj oceni, puna odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala manifestovana je tek posle formiranja poslednje vlade, a organizovani kriminal veoma dobro zna da u Srbiji danas može naići samo na neprijateljstvo i sistemski rat. Tadić je ukazao i da organizovani kriminal u pitanje dovodi osnovu demokratskih društava, zbog čega je nužno da u toj borbi koordinisano učestvuju sve političke i bezbednosne institucije. On je dodao i da su ključni šefovi organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji danas ili u zatvoru, ili su osuđeni ili su pobegli na druge sigurnije lokacije, jer „Srbija više nije sigurno utočište za kriminalce". Tadić je ocenio i da je prvi odlučujući udarac organizovanom kriminalu u Srbiji zadat međunarodnom akcijom „Balkanski ratnik", a drugi udarac uspešnom primenom Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom.

Ministarka pravde Snežana Malović ocenila je da države u regionu na delovanje organizovanog kriminala treba da odgovore saradnjom i zajedničkom vizijom kako bi društvo bilo bezbednije, a mafija u defanzivi.

- To je i naša obaveza koju imamo prema svim građanima sveta, jer kriminal i terorizam ubijaju bez rezerve sve, ne obazirući se na starosnu dob, nacionalnost ili pol - naglasila je ministarka pravde. Ona je istakla da kriminal poprima druge, nove, kompleksnije forme delovanja, dodavši da se na te izazove mora ponuditi novi odgovor, sadržan u ideji stvaranja regionalnog naloga za hapšenje.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da nacionalna strategija Srbije i visoko postavljeni standardi u borbi protiv organizovanog kriminala garantuju da će Srbija biti pouzdan partner zemljama u regionu.

- Svaka zemlja za sebe vodi bitku protiv svih vidova organizovanog kriminala, a naročitu pažnju pridajemo organizovanom kriminalu. Jasno je da je regionalna saradnja najuspešniji vid borbe protiv organizovanog kriminala - istakao je Dačić.

Organizatori dvodnevne konferencije su Svetska banka, Evropska unija i Savet Evrope, kao i Misija OEBS u Beogradu.

Datum: 29.11.2011.