Potpisivanje sporazuma o donaciji i sastanak sa ambasadorom SAD
Pic161219 1

Republički javni tužilac, gospođa Zagorka Dolovac, sastala se 13. decembra 2019. godine u prostorijama Republičkog javnog tužilaštva, sa novoimenovanim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, NJ.E. Entonijem Godfrijem, povodom podrške javnim tužilaštvima u našoj zemlji u okviru programa prekogranične tužilačke saradnje putem razvoja i jačanja kapaciteta koje sprovodi Krivična divizija Ministarstva pravde SAD.

Konkretan povod za sastanak je potpisivanje sporazuma o donaciji značajne informatičke i tehničke opreme vredne (oko 110 hiljada američkih dolara) skoro 111.000 američkih dolara posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije u javnim tužilaštvima Republike Srbije, čija bi upotreba trebalo da unapredi tehničke kapacitete ovih posebnih odeljenja radi omogućavanja bržeg i kvalitetnijeg gonjenja krivičnih dela povezanih sa korupcijom i privrednim kriminalom.

Učesnici sastanka saglasili su se da je saradnja Republičkog javnog tužilaštva i javnih tužilaštava Republike Srbije sa američkim kolegama na visokom nivou već duži vremenski period, tokom kojeg su stotine srpskih tužilaca imale priliku da se kroz razne vidove saradnje upoznaju sa iskustvima američkih kolega, te da kroz obuke steknu praktična znanja o savremenim načinima gonjenja krivičnih dela i njihovih izvršilaca u raznim oblastima, uključujući korupciju i ekonomski kriminal, trgovinu opojnim drogama i oružjem, krijumčaranje migranata, visokotehnološki kriminal, kao i da u više navrata imaju priliku da se tokom poseta američkim tužilaštvima direktno upoznaju sa načinom rada i izazovima sa kojima se susreću tužiocu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac se zahvalila ambasadoru Entoniju Godfriju na dosadašnjoj saradnji i podršci u radu javnih tužilaštava naše zemlje, te izrazila spremnost da se u narednom periodu ova strateška saradnja unapredi ne samo kroz navedene programe pomoći, već i kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji između Republičkog javnog tužilaštva i Generalnog tužilaštva SAD.

Služba za informisanje RJT

Izvor: RJT, Datum: 13.12.2019.