Republički javni tužilac na Evropskoj konferenciji tužilaca u Palermu
100522 3

Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, boravila je na Evropskoj konferenciji tužilaca od 5-6 maja 2022. u Palermu, Italija, na poziv Generalnog tužioca Italije, Đovani Salvija.

Ova konferencija, koja se održava u organizaciji Konsulutativnog veća evropskih tužilaca u okviru predsedavanja Italije Savetom Evrope, okuplja Generalne tužioce i druge visoke zvanice iz preko 40 zemalja Evrope i drugih regiona. Poslednjoj sesiji konferencije, koja je bila posvećena komemoraciji italijanskim sudijama Falkoneu, Morvilu i Borselinu, poginulim u borbi protiv mafije, prisustvovao je i predsednik Italije, Serđo Matarela.

U toku ove posete, Republički javni tužilac održala je radne sastanke sa Generalnim tužiocem Italije, Đovanijem Salvijem, i novoimenovanim Tužiocem za borbu protiv mafije, Đovanijem Melilom, na kojima je konstatovano da tužilaštva Srbije i Italije ostvaruju odličnu saradnju u borbi protiv organizovanog i ozbiljnog kriminala, te je iskazana zajednička spremnost da se ova saradnja tokom ove godine još više unapredi potpisivanjem operativnog sporazuma o saradnji između vrhovnih tužilaštava Srbije i Italije, kojim bi se konkretizovale specifične oblasti direktne saradnje između naših tužilaštava radi daljeg unapređenja rezultata svih vidova zajedničke borbe protiv transnacionalnog i teškog kriminala, imajući posebno pri tome u vidu najnovije oblike koji uključuju upotrebu naprednih digitalnih tehnologija kao sredstva ili cilja izvršenja krivičnih dela od strane kriminalaca.

S tim u vezi, Generalni tužilac Italije Đovani Salvi je prihvatio poziv da poseti Republičko javno tužilaštvo i Republiku Srbiju prilikom potpisivanja ovog sporazuma.

Izvor: RJT, Datum: 07.05.2022.