Republički javni tužilac u zvaničnoj poseti Ministarstvu pravde Velike Britanije
P2259135

Od 23-27.02.2015. godine Republički javni tužilac Zagorka Dolovac boravila je u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji na poziv Ministra pravde Velike Britanije. U toku posete, Republički javni tužilac prisustvovala je Globalnom pravnom samitu, prestižnom pravnom skupu, zajedno sa rukovodiocima pravosudnih institucija iz preko 80 zemalja.

Republički javni tužilac imala je sastanke sa Ministrom pravde Simonom Hjuzom , Direktorom Kraljevskog tužilaštva Alison Saunders, kao i sa rukovodiocima za Zapadni Balkan i pristupanje EU u Ministarstvu spoljnih poslova, Polom Gasketom i Polom Lakinom. Takođe, susrela se i sa Ministrom pravde SAD Erikom Holderom i zamenikom pomoćnika Ministra pravde SAD Brusom Švarcom, kao i sa Vrhovnim tužiocem Engleske i Velsa Džeremi Rajtom i Lordom kancelarom Krisom Grejlingom.


Na sastancima je razgovarano o povećanju efikasnosti primenom novog Zakonika o krivičnom postupku, značaju samostalnosti javnog tužilaštva i unapređenju međusobne saradnje, i izražena je spremnost da se pruži podrška Republičkom javnom tužilaštvu da kroz borbu protiv kriminala doprinese jačanju stabilnosti, vladavine prava i pristupanju Republike Srbije Evropskoj Uniji.

Naročito je izražena puna podrška ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije evropskoj budućnosti Srbije i brzom napretku procesu pristupanja EU.

Datum: 27.02.2015.