SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM 22. FEBRUARA - EVROPSKOG DANA ŽRTAVA

Organizacija Pomoć žrtvama Evropa (Victim Support Europe) je 1991. godine, na predlog predstavnika iz Švedske, proglasila 22. februar Evropskim danom žrtava sa ciljem da se posledice koje žrtve kriminaliteta trpe učine vidljivim široj javnosti i da se društvo podstakne da efikasnije i potpunije zaštiti prava žrtava. Od tada se širom Evrope ovaj dan obeležava različitim manifestacijama. Viktimološko društvo Srbije je počelo sa obeležavanjem ovog dana 2005. godine.


Povodom ovogodišnjeg Evropskog dana žrtava, podsećamo da u Srbiji svakoga dana veliki broj građana i građanki postane žrtva nekog oblika kriminaliteta. Posledice kriminaliteta teško pogađaju svakoga, a posebno osetljive kategorije, kao što su žene, deca, stari, osobe s invaliditetom. Uprkos pozitivnim promenama na zakonodavnom i institucionalnom nivou vezanim za zaštitu žrtava, odgovarajuća pomoć i podrška još uvek nisu dostupni na jednak način svim žrtvama. Takođe, žrtve su gotovo svakodnevno izložene instrumentalizaciji i zloupotrebi od strane medija.


U okviru Viktimološkog društva Srbije od 2003. godine funkcioniše služba za žrtve VDS info i podrška žrtvama. Služba je namenjena svim žrtvama kriminaliteta i kršenja ljudskih prava. Od osnivanja do danas, Služba je imala više od 5000 kontakata sa žrtavama (ženama i muškarcima) različitih oblika kriminaliteta: nasilja u porodici, mobinga, proganjanja, imovinskih krivičnih dela, pretnji i drugih vidova kršenja ljudskih prava.


U cilju unapređenja položaja i prava žrtava i svedoka krivičnih dela u krivičnom postupku, 20. februara 2015. godine Republičko javno tužilaštvo i Viktimološko društvo Srbije zaključili su Memorandum o razumevanju i saradnji. Saradnja Republičkog javnog tužilaštva i Viktimološkog društva Srbije odvija se kroz projekat razvoja Službi za podršku oštećenim licima i svedocima u javnom tužilaštvu. Naime, uz podršku Misije OEBS-a u Republici Srbiji, u okviru projekta „Podrška uspostavljanju nacionalnog sistema podrške žrtvama i svedocima u Republici Srbiji", u 2015. godini Republičko javno tužilaštvo i Viktimološko društvo Srbije organizovali su obuku, nakon čega su 15.12.2015. godine počele sa radom Službe za informisanje oštećenih lica i svedoka u Višim javnim tužilaštvima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, čime je, zajedno sa ranije osnovanom Službom u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, uspostavljena mreža Službi za informisanje oštećenih lica i svedoka u Višim javnim tužilaštvima u centrima sva četiri apelaciona područja u Republici Srbiji. Ovaj projekat nastavlja se i u 2016. godini, daljim jačanjm kapaciteta i stručnim usavršavanjem ovih Službi.


Republičko javno tužilaštvo i Viktimološko društvo Srbije prepoznaju potrebu usklađivanja domaćeg pravnog okvira i prakse sa pravnim tekovima EU, posebno vezano za realizaciju mera koje se odnose na uspostavljanje sistema podrške oštećenim licima i svedocima, definisanih Akcionim planovima za Poglavlja 23 i 24 u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.


Naime, prava žrtava definisana su Direktivom EU o uspostavljanju minimalnih standarda o pravima, podršci i zaštiti žrtava kriminaliteta, koja bi trebalo da osigura da sve žrtve kriminaliteta budu prepoznate i priznate, da se prema njima odnosi na jednak način, bez diskriminacije, s uvažavanjem i poštovanjem, i da im se obezbede informacije o njihovim pravima. Sve žrtve treba da imaju jednak pristup službama za pomoć, mora im se omogućiti učešće u sudskim postupcima, kao i odgovarajuća zaštita.


U tom smislu, Akcionim planovima za Poglavlja 23 i 24 predviđeno je da nadležni državni organi preduzmu potrebne mere u cilju uspostavljanja efikasnog sistema upućivanja, informisanja i pružanja drugih vidova pomoći i podrške žrtvama svih oblika kriminaliteta. U ovom procesu, biće izuzetno značajna međusobna saradnja državnih organa, kao i njihova saradnja sa specijalizovanim i stručnim organizacijama civilnog društva. Takođe, izuzetno je važna i uloga medija, koji informisanjem građana o postojećim službama za žrtve mogu pomoći da se olakšaju posledice žrtvama krivičnih dela.


Viktimološko društvo Srbije, Republičko javno tužilaštvo i Misija OEBS-a u Republici Srbiji nastaviće da pružaju podršku i unapređuju ostvarivanje prava žrtava krivičnih dela i nadamo se da ćemo u tome imati podršku nadležnih državnih organa, partnerskih organizacija, medija i društva u celini, za opštu dobrobit naših građa

Datum: 22.02.2016.