Saradnja između tužilaštva Srbije i SAD primer uspešne neposredne saradnje.
120828 OAG A 005 Zaga Holder 1

Javno tužilaštvo Srbije odgovorilo na mnoge teške izazove protiv organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina.

Na sastanku Erika Holdera, Ministra pravde i Glavnog tužioca SAD i Zagorke Dolovac, Republičkog javnog tužioca, koji je održan 28.08.2012. godine u Vašingtonu, konstatovano je da je saradnja Srbije i SAD u prethodnom periodu bila izuzetno profesionalna, i da se odvijala u duhu obostranog podržavanja i poverenja. Ministar pravde i Glavni tužilac SAD Erik Holder izrazio je Republičkom javnom tužiocu Srbije maksimalnu podršku, naglašavajući da je Srbija važna za SAD, ne samo u regionu Balkana već i šire, te da je saradnja između tužilaštava SAD i Srbije upravo primer uspešne neposredne saradnje. Takođe, Erik Holder je naveo da je način na koji je javno tužilaštvo Srbije odgovorilo na mnoge teške izazove u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina, primer za ostale zemlje u regionu.

Na sastanku su predstavljena iskustva i izazovi u dosadašnjem radu, sa posebnim naglaskom na krivično pravna sredstva od značaja za povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja, u koje spada i tužilačka istraga, koja se u Srbiji već primenjuje od strane Tužilaštva za organizovani kriminal i Tužilaštva za ratne zločine, a od strane tužilaštava opšte nadležnosti biće primenjivana od 15.01.2013. godine. Takođe, zajednički je konstatovano da konstantna profesionalizacija i modernizacija rada predstavlja osnov jačanja nezavisnih institucija u Srbiji.

Na kraju sastanka izražena je posvećenost daljem nastavku uspešne saradnje tužilaštava Srbije i SAD uz uverenje da će dalji nastavak saradnje rezultirati novim uspesima u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i drugih teških krivičnih dela, a sve u cilju zaštite ustavnog poretka i ostvarivanja vladavine prava

Datum: 29.08.2012.