Sastanak republičkog javnog tužioca sa ambasadorom EU
170522 6

Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, održala je danas sastanak sa ambasadorom i šefom delegacije EU u Republici Srbiji, gospodinom Emanuelom Žiofreom.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjem toku reforme pravosuđa i javnog tužilaštva u Srbiji, očekivanjima u kom pravcu će se reforma dalje nastaviti i njenom značaju za ključne oblasti borbe protiv kriminala, uključujući pre svega borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i drugih teških oblika kriminaliteta.

Pohvaljena je dosadašnja dobra saradnja između Republičkog javnog tužilaštva i institucija za pravosudnu saradnju EU (Evroxast-a), u okviru koje su postignuti vidljivi i značajni uspesi, a koji mogu biti primer za postupanje i u drugim predmetima. 

Ambasador Žiofre čestitao je Srbiji na usvajanju Ustavne reforme za jačanje pravosuđa i istakao značaj sledećeg koraka izrade i usvajanja novih zakona koji bi trebalo da budu izrađeni u okviru profesionalnog, inkluzivnog i transparentnog procesa i u skladu sa preporukama Venecijanske komisije. Dvoje sagovornika razgovarala su i o trendovima u procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala kao i broju podignutih optužnica.

Zaključeno je da će Delegacija EU u Republici Srbiji i Republičko javno tužilaštvo zajednički nastaviti da jačaju saradnju i kapacitete srpskog tužilaštva na osnovu najboljih iskustava kolega iz Evropske unije. 

Izvor: RJT, Datum: 17.05.2022.