Slični propusti u istragama ubistava Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije
Newspic453

Intervju: Zagorka Dolovac, republički javni tužilac, govori za Danas o aktuelnim slučajevima.
Autor: Ivana Pejčić

Beograd - Očekujem da ove nedelje dobijemo krivičnu prijavu iz policije po kojoj ćemo mi prioritetno postupiti. Postoje ozbiljne indicije da su u slučaju Kolubara izvršene velike zloupotrebe i da ima elemenata krivičnog dela, kaže za Danas Zagorka Dolovac, republički javni tužilac, na pitanje da li se može očekivati neki pomak u istrazi o zloupotrebama u RB Kolubara, koja je počela još 2008. Ona dodaje da na ovakav zaključak ukazuju dosad prikupljeni podaci u pretkrivičnom postupku.

- Podsetiću da je Tužilaštvo od avgusta 2008. godine u više navrata tražilo od policije prikupljanje potrebnih informacija i obaveštenja u cilju prikupljanja dokaza. Tvrdim da će svi za koje se utvrdi da su učestvovali u malverzacijama u Kolubari biti procesuirani i krivično gonjeni, navodi Dolovac.

Ima li indicija da je Državna bezbednost učestvovala u ubistvu novinarke Duge Radislave Dade Vujasinović? Da li postoje indicije da je iza njenog ubistva stajala država? Da li očekujete skori završetak istrage?

- Biću veoma precizna. Ponovo smo otvorili istragu i Tužilaštvo je tada okvalifikovalo samoubistvo kao ubistvo. Svi veštaci iz tog predmeta su saslušani. U toku je i saslušanje novih svedoka kao i onih koji su već saslušani. Svi oni bi trebalo da pomognu u otkrivanju okolnosti ubistva novinarke i tu očekujem pomake. Nezahvalno je sa moje pozicije govoriti ima li indicija da je to uradila tadašnja Državna bezbednost. Međutim, način na koji je rađen uviđaj u slučaju Ćuruvija ukazuje na sličnosti u propustima koji su načinjeni u slučajevima Dade i Ćuruvije. Napomenuću da je teško doći do kvalitetnih dokaza nakon 16 godina.

Da li će i kada optužnica protiv folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović biti podignuta? Zašto istraga toliko dugo traje? Da li je bilo političkog uticaja u ovom slučaju?

- Istraga u tom predmetu je krajem prošle godine proširena na bivše visoke funkcionere FK Obilića Jovana Dimitrijevića i Dragišu Binića. Oni su tokom istražnog postupka saslušavani kao svedoci, da bi nakon prikupljanja određenih dokaza o poslovanju FK Obilića postali osumnjičeni. Proširenje istrage bilo je neophodno u cilju kompletiranja i zaokruživanja postupka protiv Svetlane Ražnatović, zbog toga što je reč o istom događaju. U vezi sa tim proširenjem Dimitrijević i Binić saslušani su pred istražnim sudijom. Preostalo je da se saslušaju još neki svedoci i izvrši suočenje okrivljene Svetlane Ražnatović sa ostalim okrivljenima imajući u vidu da im se iskazi razlikuju. Čim istražni sudija okonča istragu tužilaštvo će brzo doneti odluku u tom predmetu. Odluka tužilaštva biće zasnovana isključivo na zakonu i dokazima i nikakva vrsta pritiska neće uticati na rad tužilaštva, niti će me pokolebati. Možda se stekao utisak da postoji pritisak na mene, ali ljudi koji su me predložili na ovo mesto znaju da ni na kakve kompromise nisam spremna.

Rekli ste da u privatizaciji Luke Beograd ima elemenata krivičnog dela. Da li se uskoro može očekivati pokretanje istrage i da li ste dobili obaveštenja od policije o ovoj privatizaciji?

- Još uvek čekamo obaveštenja iz policije koja smo zatražili još prošle godine. Tvrdim da je Tužilaštvo odlučno da se ceo ovaj slučaj ispita do kraja, jer postoje osnovi sumnje da je u konkretnom predmetu počinjeno krivično delo.

Nedavno ste naredili reviziju slučaja istražnog sudije Nebojše Simeunovića. Da li ima indicija da je reč o ubistvu i na koji način?

- Nadležni tužilac uveliko radi na predmetu i očekujem da ćemo ubrzo imati konkretne rezultate. Javnost treba da bude svesna da je u vreme kada je sudija nastradao i tu bilo propusta u istražnim radnjama. Činjenica je i da su rad na ovom slučaju opstruirali ostaci prethodnog režima koji su na razne načine stopirali rasvetljavanje slučaja.

Da li se i kada može očekivati konačni epilog u slučaju ubistva gardista na Topčideru?

- Zbog izuzetno velikih propusta prilikom obavljanja uviđaja, fiksiranju materijalnih dokaza činimo sve što je u našoj moći da se otkriju počinioci. Smrt gardista na Topčideru tužilaštvo je okvalifikovalo kao ubistvo i sprovođenje pojedinih istražnih radnji ide u smeru da se otkriju izvršioci tih ubistava.

Po kom principu će biti biran stalni savet DVT i kada će se slučajevi neizabranih tužilaca i zamenika tužilaca naći na dnevnom redu DVT? Koliko očekujete tužilaca da bude vraćeno?

- Izborne radnje za stalni sastav DVT već su počele i očekujem da će on biti formiran do marta, kako bi postupak preispitivanja odluka donetih u decembru mogao da otpočne već u aprilu. Svaki neizabrani tužilac i zamenik biće pozvan pred komisiju DVT, a čitav postupak biće otvoren i transparentan. Cilj nam je da imamo tužilaštvo po evropskim standardima i stoga sve korake koje preduzimamo radimo u saradnji sa Evropskom komisijom i drugim relevantnim međunarodnim institucijama. Svakako, kao i do sada u tom postupku, biće konsultovana i strukovna udruženja, koja su naš partner, kako bi preispitivanje odluka bilo obavljeno što transparentnije i kvalitetnije. Jedno od bitnih stavki u postupku izbora stalnog sastava, koja je uvedena poslednjim izmenama seta pravosudnih zakona, jeste i mogućnost da pored kolegijuma tužilaštva, kandidate za stalni sastav može predložiti i 15 tužilaca i zamenika.

Ne mogu da licitiram, ali lično ne očekujem da se vrati veliki broj.

Da li će nakon otvaranja njihovih slučajeva ovog puta neizabrani tužioci dobiti pojedinačna objašnjenja od DVT zbog eventualnog neizbora?

- Naravno. Čitav postupak preispitivanja biće transparentan i neizabrani kandidati biće pozvani na razgovor pred stalnim sastavom DVT, koje će i mediji moći da prate. Tako će se tokom tog postupka jasno videti koje je razloge imao prvi saziv DVT kada je odlučivao o izboru tužilaca i zamenika, ali takođe i druga strana moći će da iznese svoje argumente.

Datum: 07.02.2011.