UČEŠĆE REPUBLIČKOG JAVNOG TUŽIOCA NA GODIŠNJEM SASTANKU MREŽE GENERALNIH TUŽILACA EU
Home1

Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, učestvuje je na Devetom sastanku Mreže generalnih tužilaca koji postupaju pred Vrhovnim sudovima država članica Evropske unije, koji se održava od 11-13.05.2016. godine u Hagu, Holandija, po pozivu generalnog tužioca Holandije, Jana Vatse Fokensa, predsedavajućeg Mrežom generalnih tužilaca EU u 2016 godini.


Republičko javno tužilaštvo primljeno je 2015. godine u Mrežu generalnih tužilaca koji postupaju pred Vrhovnim sudovima država članica Evropske unije, u svojstvu posmatrača, i ove godine po prvi put učestvuje na godišnjem sastanku ove mreže, zajedno sa predstavnicima Generalnih tužilaštava 28 drugih evropskih zemalja. 

Na godišnjem sastanku je razgovarano o najboljim načinima borbe protiv novih trendova kriminala i unapređenju međusobne saradnje, posebno u oblasti visokotehnološkog kriminala, o praksi Evropskog suda za ljudska prava i Suda pravde EU, kao i o osnivanju Evropskog javnog tužilaštva. 

Republičko javno tužilaštvo ostvaruje uspešnu međunarodnu saradnju i pravnu pomoć u okviru evropskih i regionalnih pravosudnih mreža, poput Evroxasta i Sepaga, i ima odličnu bilateralnu saradnju sa mnogim inostranim tužilaštvima, koja je rezultirala potpisivanjem 19 Memoranduma o saradnji, od čega 10 sa pravosudnim organima država članica Evropske unije. Međutim, u vreme porasta transnacionalnog kriminala, uključujući terorizam, krijumčarenje ljudima, organizovani kriminal, visokotehnološki kriminal i druga teška krivična dela, Republičko javno tužilaštvo teži intenziviranju međunarodne saradnje, što se, između ostalog, ostvaruje učešćem u međunarodnim pravosudnim mrežama. Učešćem Republičkog javnog tužilaštva u radu Mreže generalnih tužilaca koji postupaju pred Vrhovnim sudovima država članica Evropske unije Republika Srbija ispunjava jednu od preporuka Evropske komisije za Poglavlje 24 „Pravda, sloboda i bezbednost". 

Datum: 12.05.2016.