Branko Stamenković izabran za člana upravnog tela Konvencije o sajber-kriminalu, jedine konvencije u svetu koja reguliše način borbe protiv tog vida kriminala
Branko Stamenkovic 1351639441 224961

BEOGRAD - Srpski stručnjaci u borbi protiv sajber-kriminala dobili su nedavno u sedištu Saveta Evrope u Strazburu veliko međunarodno priznanje, pošto je specijalni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izabran za člana upravnog tela Konvencije o sajber-kriminalu, jedine konvencije u svetu koja reguliše način borbe protiv tog vida kriminala.

Kako je izjavio tužilac Stamenković, on je na 11. sednici T-CY Komiteta Saveta Evrope za praćenje implementacije globalne Konvencije o sajber-kriminalu, održane 17. i 18. juna ove godine u Strazburu, izabran za člana Biroa tog Komiteta.
"Toj konferenciji prisustvovalo je 80 zemalja. Na izborima za novi Biro komiteta, koji predstavlja upravno telo te značajne konvencije kojom se postavljaju osnovi za regulisanje borbe protiv sajber-kriminaliteta u svetu, izabran sam za člana Biroa, dobivši brojnu i snažnu podršku predstavnika zemalja koje su ratifikovale taj akt", rekao je Stamenković.

Prema njegovim rečima velika podrška srpskom predstavniku, kojem mandat traje do juna 2016, pokazuje veoma visok stepen poverenja međunarodnih stručnjaka u eksperte iz Srbije koji se bave problemom sajber-kriminala. 
"To je dokaz svih naših napora koje smo do sada uložili u ovoj oblasti, kako predstavnika tužilaštva, tako i policije i suda", smatra Stamenković. 
Velika podrška koju je dobio srpski predstavnik, ističe Stamenković, osim aktivnijeg učešća u radu Komiteta omogući će ekspertima iz Srbije veći angažan u zemljama, ne samo Evrope, već i ostatka sveta, u osposobljavanju njihovih organa za borbu protiv te vrste kriminaliteta. 
"Sa ovakvom vrstom podrške i značajem koji je dat, možemo da budemo zadovoljni onim što su naši organi u ovoj oblasti pružili do sada", zaključio je Stamenković.

Izvor: Kurir, Datum: 26.06.2014.

Poslednji događaji