Delegacija Republičkog javnog tužilaštva u poseti Federalnom tužilaštvu Kraljevine Belgije
Frédéric VAN LEEUW, Загоркa Доловац

Na poziv Federalnog tužioca Kraljevine Belgije, Mr. Frédéric VAN LEEUW, delegacija Republičkog javnog tužilaštva koju je predvodila Republički javni tužilac, g-đa Zagorka Dolovac, boravila je u periodu od 12.5.2014. godine do 15.05.2014. godine, u radnoj poseti Federalnom tužilaštvu Kraljevine Belgije.

 

Tokom boravka u Belgiji, Delegacija Republičkog javnog tužilaštva sastala se sa prdstavnicima Evropske komisije sa kojima je obavljen razgovor o temama koje se tiču poglavlja 23 i 24, vezanih za pravosuđe, osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbednost.

Takođe je održano i više sastanakla u cilju unapređenja međunarodne saradnje Republičkog javnog tužilaštva i Federalnog tužilaštva Kraljevine Belgije, u oblasti visoko tehnološkog kriminala i izvršenja zahteva za međunarodnu pravnu pomoć u tekućim i budućim predmetima.

 

U cilju realizacije uspostavljene saradnje, u Federalnom tužilaštvu Kraljevine Belgije, održana je prezentacija slučajeva koji mogu poslužiti kao dobra praksa u oblasti visoko tehnološkog kriminala sa ciljem jačanja saradnje tužilaštava u otkrivanju i procesuiranju izvršilaca ovih krivičnih dela. Takođe, održan je i sastanak na kome su razmenjene informacije o statusu zamolnica koje se međusobno upućuju, a sve sa ciljem jačanja saradnje u ovoj oblasti.

 

Ovom posetom nastavljena je bliska saradnja između Republičkoj javnog tužilaštva i Federalnog tužilaštva Kraljevine Belgije, koje je u Republičkom javnom tužilaštvu Srbije prepoznalo pouzdanog partnera za saradnju u krivičnim stvarima a koja se u okviru sporazuma koji je zaključen između Republičkoj javnog tužilaštva i Federalnog tužilaštva Kraljevine Belgije 2010. godine,  realizuje kroz permanentnu razmenu informacija o međusobnim pravnim sistemima i pružanje praktičnih iskustava putem neposredne i diretne komunikacije.

Datum: 19.08.2014.