Holder: Tužilaštvo Srbije, primer za ostale zemlje u regionu
Newspic451

Način na koji je javno tužilaštvo Srbije odgovorilo na mnoge teške izazove u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina, primer je za ostale zemlje u regionu, izjavio je ministar pravde i vrhovni državni tužilac SAD Erik Holder u razgovoru sa javnom tužiteljkom Srbije Zagorkom Dolovac koja se nalazi u višednevnoj poseti Vašingtonu.

Na sastanku je konstatovano da je saradnja Srbije i SAD u prethodnom periodu bila izuzetno profesionalna, i da se odvijala u duhu obostranog podržavanja i poverenja, saopštava Republičko javno tužilaštvo.

Ministar pravde i Glavni tužilac SAD Erik Holder izrazio je Republičkom javnom tužiocu Srbije maksimalnu podršku, naglašavajući da je Srbija važna za SAD, ne samo u regionu Balkana već i šire, te da je saradnja između tužilaštava SAD i Srbije upravo primer uspešne neposredne saradnje.

Na sastanku su predstavljena iskustva i izazovi u dosadašnjem radu, sa posebnim naglaskom na krivično pravna sredstva od značaja za povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja, u koje spada i tužilačka istraga, koja se u Srbiji već primenjuje od strane Tužilaštva za organizovani kriminal i Tužilaštva za ratne zločine, a od strane tužilaštava opšte nadležnosti biće primenjivana od 15.01.2013. godine.

Takođe, zajednički je konstatovano da konstantna profesionalizacija i modernizacija rada predstavlja osnov jačanja nezavisnih institucija u Srbiji.
Na kraju sastanka izražena je posvećenost daljem nastavku uspešne saradnje tužilaštava Srbije i SAD uz uverenje da će dalji nastavak saradnje rezultirati novim uspesima u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i drugih teških krivičnih dela, a sve u cilju zaštite ustavnog poretka i ostvarivanja vladavine prava.

Izvor: Blic online - 29. 08. 2012., Datum: 29.08.2012.

Poslednji događaji