Republički javni tužilac otvara konferenciju „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“
050618 1

01.06.2018.g. Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, učestvovala je u otvaranju konferencije „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji", zajedno sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem,  predsednikom Vrhovnog kasacionog suda, Dragomirom Milojevićem, ministrom pravde, Nelom Kuburović, direktorom policije, Vladimirom Rebićem, šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Semom Fabricijem i šefom Misije OEBS-a u Srbiji, Andreom Oricijem. 

U svom obraćanju, Republički javni tužilac izrazila je punu podršku Republičkog javnog tužilaštva sistemskom unapređenju položaja žrtava krivičnih dela kroz izradu sveobuhvatne Nacionalne strategije i uspostavljanju nacionalnog sistema za podršku žrtvama i svedocima krivičnih dela.

Republičko javno tužilaštvo pridružilo se aktivnostima i naporima drugih državnih organa u ovoj oblasti, osnivanjem Službi za informisanje i podršku oštećenima i svedocima, koje su počele sa radom u svim višim javnim tužilaštvima i Tužilaštvu za organizovani kriminal, 1. februara 2017. godine, kao i u Tužilaštvu za ratne zločine i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Na ovaj način oštećenima i svedocima omogućava se ostvarivanje prava na dobijanje informacija i prava na pristup uslugama podrške, u cilju olakšavanja njihovog učešća u krivičnom postupku.

Izvor: RJT, Datum: 05.06.2018.