Republički javni tužilac u radnoj poseti Evroxast-u
021222 1

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac, zajedno sa ministrom pravde Majom Popović, boravi u radnoj poseti Evroxast-u – EU agenciji za krivičnopravnu saradnju, u okviru koje je održan sastanak sa predsednikom Evroxast-a, Ladislavom Hamranom, kao i sastanci sa drugim visokim predstavnicima Evroxast-a. 

Tokom sastanka sa predsednikom Evroxast-a razgovarano je o rezultatima saradnje između javnog tužilaštva i drugih nadležnih organa Republike Srbije i Evroxast-a, koja se ostvaruje na osnovu Sporazuma o saradnji između ovog važnog tela Evropske unije i naše zemlje potpisanog 12. novembra 2019. godine, uključujući uspehe u borbi protiv organizovanog i drugog teškog kriminala.

Istaknut je značaj koji saradnja sa ovom važnom pravosudnom mrežom Evropske unije ima za kvalitet i efikasnost međunarodne saradnje i borbu protiv transnacionalnog organizovanog i drugog teškog kriminala u Srbiji i Evropi, s obzirom da naši predstavnici kroz Evroxast aktivno učestvuju u zajedničkim istražnim timovima i koordiniranim akcijama sa drugim evropskim zemljama i pružaju i primaju brzu međunarodnu pravnu pomoć. 

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je posvećenost Republičkog javnog tužilaštva saradnji sa Evroxast-om, u kom cilju je 9. marta 2020. godine u Evroxast-u otvorena Kancelarija tužioca za vezu Republike Srbije, koji ostvaruje intenzivnu saradnju sa predstavnicima zemalja članica Evropske unije i drugim zemljama koje učestvuju u radu ove mreže. 

Učesnici sastanka konstatovali su da je saradnja Republike Srbije i Evroxast-a kvalitetna, efikasna i plodonosna i da Srbija nastavlja da bude u samom vrhu država sa kojima Evroxast ima najintenzivniju saradnju i izrazili čvrsto uverenje da će se ovi uspesi nastaviti i unaprediti u budućnosti. 

Izvor: RJT, Datum: 02.12.2022.

Najave događaja