Sastanak Republičkog javnog tužioca sa Generalnim tužiocem Francuske i učešće na godišnjem sastanku mreže generalnih tužilaca EU
18052018

Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac,  održala je danas sastanak sa Generalnim tužiocem Francuske, Žan Klod Maranom, u Generalnom tužilaštvu Francuske u Parizu.

Na prijateljskom i srdačnom sastanku razgovarano je o dosadašnjoj uspešnoj bilateralnoj saradnji Republičkog javnog tužilaštva Srbije i tužilaštva Francuske, što je rezultiralo potpisivanjem Deklaracije o saradnji, razmenom iskustava i direktnim i brzim postupanjem po zamolnicama u okviru međunarodne pravne pomoći.

Konstatovano da je ova saradnja bila na visokom nivou, naročito u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima, trgovine oružjem i drugih teških krivičnih dela i da će se daljim jačanjem saradnje Republičkog javnog tužilaštva i pravosudnih organa Republie Francuske doprineti jačanju vladavine prava, bezbednosti i stabilnosti, kako u našim državama, tako i u Evropi.

Republički javni tužilac takođe je u Parizu učestvovala na Desetom sastanku Mreže generalnih tužilaca koji postupaju pred Vrhovnim sudovima država članica Evropske unije, od 16-18.05.2018. godine, koju je otvorila ministar pravde Republike Francuske, Nikol Belubet. Učešćem u radu Mreže generalnih tužilaca Evropske unije Republičko javno tužilaštvo Republike Srbije nastavlja da jača međunarodnu pravosudnu saradnju, kao pouzdan partner evropskim tužilaštvima u uspešnoj borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma, i drugih teških transnacionalnih krivičnih dela.

Izvor: RJT, Datum: 18.05.2018.